Brak Świateł Stop- Czujnik???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djmatss
    Classic
    • 2018
    • 0
    • Octavia III combi (5E5)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

SPOT PIWNY 2016 - 6 luty - DOM PIWA Gdynia
    rezerwacja na około 15 osób - loża w kącie ta co zawsze

1. cbool10
    2. krzynol
    3. klarusy
    4. jago7270
    5. sopocianin
    6.
  • djmatss
    Classic
    • 2014
    • 8

Witam

Ostatnio jadąc do domu jeden z kierowców poinformował mnie, że nie mam świateł Stop. Postanowiłem sam naprawić tą usterkę. Najpierw sprawdziłem kontrolnie żarówki, potem bezpieczniki i bezpieczniki pod maską. Wszystko ok. Byłem w serwisie Skody podawałem nr Vin i jestem wściekły. Gość podał mi nr katalogowy i kupiłem a okazało się wszystko nie tak. Mianowicie dał mi czujnik do montażu przy pedale hamulca. A to nie jest ten. Siedząc na forum i szukając rozwiązań trafiłem, że u mnie jest on zamontowany na pompie hamulcowej. Próbowałem go odkręcić, ale jest tak mocno zakręcony, że go nie mogę ruszczyć.

Stąd moje pytania...

Czy oby to na pewno może być wina czujnika świateł stop?
    Czy jest to na pewno czujnik, który odpowiada za zapalanie i gaśnięcie świateł stop?
    I ostatnie czy mogę jechać bez tego czujnika? Chodzi mi, że chcę go zdemontować i pojechać pokazać na wzór w serwisie...

Wszystkim bardzo dziękuję z góry za pomoc.

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

djmatss, co do ostatniego pytania to nie powinieneś jeździć, bo nie masz świateł stop i ktoś może Ci się wpakować do bagażnika, jak również możesz mieć zatrzymany DR jeśli Policja lub ITD zobaczą, że nie masz świateł stop.
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• djmatss
        Classic
        • 2014
        • 8

Witam.

Sprawę już załatwiłem, lecz postanowiłem odpowiedzieć, ponieważ ta rada może komuś w przyszłości pomóc:

Czy oby to na pewno może być wina czujnika świateł stop?

Tak. To był czujnik świateł stop. Nie miałem wszystkich świateł stop a bezpieczniki zarówno pod maską jak i w kabinie były sprawne.

Czy jest to na pewno czujnik, który odpowiada za zapalanie i gaśnięcie świateł stop?

Tak. Od roku modelowego 2007 czujnik świateł stop nie jest przy pedale hamulca, lecz przykręcony poniżej zbiorniczka płynu hamulcowego, do pompy hamulcowej śrubą torx.

I ostatnie czy mogę jechać bez tego czujnika? Chodzi mi, że chcę go zdemontować i pojechać pokazać na wzór w serwisie...

Można i nic z hamulcami się złego nie dzieje, lecz trzeba pamiętać, że narażamy zdrowie innych uczestników ruchu drogowego i możemy stracić dowód rejestracyjny.

U mnie był on, źle zamontowany ponieważ był przykręcony w złej pozycji. Był wysunięty z zabezpieczenia, podczas drgań silnika obsunął się z pompy hamulcowej i przestał działać. Odrkęciłem, przeczyściłem i przykręciłem. Działa gites malina 8)

Komentarz

Pracuję...